3 Mayıs 2016 Salı

Montessori Eğitimine Göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Sevgili ziyaretçilerimiz, çocuklara tuvalet eğitimi vermek ya da çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırmak, ebeveynler için oldukça zor ve sabır gerektiren bir konudur. Çocukların tuvalet eğitimine başlamak için seçilecek dönem, eğitimin başarılı bir şekilde tamamlanması açısından hayati önem taşımaktadır.

Çocuklar tuvaleti kullanmayı, ancak hazır olduklarında öğrenirler. Tuvalet kullanmaya hazır olmak, çocukların sinir sisteminin gelişimiyle alakalıdır. Tabii çocuğun bağımsız olma ve yetişkin gibi hissetme duyguları da aynı derecede önemlidir. Bir çocuktan diğerine değişen bu süreci hızlandıramazsınız, aksine biraz sabırlı olmanızda büyük yarar vardır. Çocuklarla ilgili bütün meselelerde olduğu gibi, tuvalet eğitiminde de çocuğunuzun nasıl geliştiğini anlarsanız çevreyi ona göre düzenler, destekleyici bir rol üstlenirsiniz.




Tuvalet eğitimi için olgunlaşma konusu, çocuğunuzun insanı hayrete düşüren beyni ve sinir sistemi ile ilgilidir. Çocuklar doğduğunda beyin ve sinir sistemleri henüz gelişimini tamamlamamıştır. Doğumdan, 18 aylık olana kadar, sinir sisteminin hücreleri miyelin tabakasıyla kaplanır. Miyelin, sinir sistemi boyunca hücreden hücreye iletişimi kolaylaştıran, yağa benzer bir maddedir. Hücreler arası iletişim geliştikçe bebek ve küçük çocukların kontrol kazanmalarını ve hareketlerini koordine etmelerini sağlar.

Miyelinizasyon veya  sinir sisteminin entegrasyonu, aşamalar halinde gelişir. Bebekler önce başlarını kontrol ederler; sonra kolları, gövdeleri ve nihayet bacaklarıyla ayakları gelişir. Rastgele hareketlerin ardından, bilinçli ve kontrollü hareket etme kabiliyetini kazanırlar.

Tuvalet Eğitiminde Ebeveynler İçin Bazı İpuçları


  1. Sabırlı ve teşvik edici olun
  2. Çocuk dostu bir banyo tasarımı tercih edin.
  3. Çocuğunuza gün boyu alıştırma külodu giydirin.
  4. Çocuğunuzu tuvaleti kullanmaya hazır görünce, kıyafetlerini çıkarmayı, kendini temizlemeyi, sifonu çekmeyi ve tekrar giyinmeyi öğretin.
  5. Vücut fonksiyonlarını sabırla açıklayın.
  6. Bir kaza olması durumunda çocuğunuzun banyoyu temizlemesi için, elinin altunda eski havlular bulundurun.
  7. Kaza olduğunda anlayışla karşılayın.


Çocuklarda Oluşan Tuvalet Merakı

Çocuklar genellikle bir yaş civarında tuvalete ilgi duymaya başlarlar. sifonu çekmeye bayılır, alafranga tuvaletlerin içindeki suyla oynamak isterler. Sizin çocuğunuz da suya meraklıysa banyo lavabosu gibi daha uygun bir yerde su ile oynayabilmelidir. bu dönemde çocuklar çiş ve kakalarına da merak duyarlar. Hiç şaşırmayın. "Herkes büyük abdest yapar. Böylece vücudumuz, yediklerimizin kullanmadığı kısmını dışarı atar" gibi açıklama yapın.

Çoğu çocuk, 15 aylık olduğunda kendi kendine giyinip soyunmak ister. Külot giymeye heveslidirler, diğer kardeşlerin veya anne babanın külotlarını giymek isterler. Bunun sebebi, çocukların tuvaleti kullanmayı istemesi olabilir.

18 ay civarı, çocuklar sinir sistemlerini daha kolay kontrol edebilirler. Bu dönemde pek çok çocuğun idrar ve dışkılarını kontrol edebilmek için hem fiziksel kabiliyetleri gelişmiştir hem de buna ilgi duyarlar. Bebek bezi yerine külot giyerlerse  vücut fonksiyonlarının çok daha iyi farkına varırlar.

Çocuklar Sanki Kocaman Olmuş Gibi Davranmak İsterler

Ufaklığınızın sinir sistemi artık çok daha iyi gelişmiştir. vücudun gönderdiği mesajları algılayabilir. Mesane ve popo kaslarını kontrol edebilir. Ona çocuk bezi yerine, hiç değilse gündüzleri pamuklu külot giydirin. Ara sıra kaza olsa da çocuğunuz bunun çok kolay farkına varacaktır. Özellikle hazır bez kullanan çocuklar, altlarının ıslak olduğunu nadiren fark ederler. Külot giydiklerinde mesanelerinin dolu olduğunu daha kolay algılarlar. Bir abla veya abi gibi, tuvalet kullanmanın gururunu yaşamak isterler.

Bu dönemde pek çok çocuk, henüz idrar ve dışkılarını kontrol etmeyi beceremedikleri halde, anne babalarını veya büyük kardeşlerini taklit etmek için tuvalet veya lazımlık kullanmak isteyecektir. Çocuğunuzun bu eğilimini destekleyin. Yavaş yavaş ona külodunu nasıl indireceği, tuvalete nasıl oturacağı, tuvalet kağıdıyla poposunu nasıl sileceği, pantolonunu nasıl çekeceği ve sifonu nasıl çekip ellerini nasıl yıkayacağını öğreterek gerekli eğitimi verebilirsiniz.



Ara sıra olabilecek kazalara hazırlıklı olun. Bir kaza olduğunda, soğukkanlılığınızı koruyun ve çocuğunuz kaygılandıysa onu yatıştırın. Çocuğunuzun ulaşabileceği bir yerde temiz bir külot bulundurun. Ayrıca herhangi bir kazada çocuğunuzun kendi kendine temizlenebilmesi için birkaç eski havluyu da hazır bulundurun. Kendisi isterse veya çok umutsuz bir hali varsa, ona yardımcı olun. Fakat telaşlanıp heyecanlanmayın. Onun utanmasına sebep olmayın.

Tuvalet alışkanlığı edinme, doğal bir süreçtir. Çocuğunuz kendini yeterli derecede olgun hissedince ve sinir sistemi mesane ve popo kaslarını tutabilecek kadar gelişince bu süreç kendiliğinden başlar. bizler çocuklarımıza tuvalet eğitimi vermeyiz, sadece hazır olduklarında onları destekleriz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder