14 Temmuz 2016 Perşembe

Çocuklarda Cinsel Gelişim Dönemleri

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere çocuklarda cinsel gelişim dönemleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Cinsel gelişimi açıklayan bilim adamlarından Sigmund Freud’a göre bu gelişim alanında 0-6 yaşı kapsayan süreç; oral dönem, anal dönem, fallik dönem olarak adlandırılmaktadır.

Oral dönem, doğumdan 1,5 yaşına kadar olan süreci kapsamaktadır. Bu dönemde ağız haz bölgesi, emme, çiğneme ve ısırma gibi davranışlar haz oluşturan davranışlardır. Ağız haz bölgesi olduğu için eline aldığı her şeyi ağzına götürmektedir. Freud’a göre bu dönemde çocuğun memeden erken kesilmesi ya da geç kesilmesi bu oral döneme takılıp kalmaya neden olmaktadır. Tırnak yemek, sigara içmek, aşırı yemek yeme bu döneme takılıp kalanlarda görülen bir davranış bozukluğudur. Bu dönemin rahat ve sorunsuz geçmesi yetişkinlikteki bağımlılık düzeyini ve kendine güveni belirler.

1,5 yaşından 3 yaşına kadar olan döneme ise Freud, anal dönem demiştir. Haz bölgesi bu dönemde anüs kaslarıdır. Haz oluşturan davranışlar anüsle ilgili davranışlardır. Çocuk dışkısını tutmaktan ve bırakmaktan zevk alır. Yani hem kendi bedenini hem de çevresini kontrol etmeye başlamıştır. Bu dönemde verilen tuvalet eğitimi cezalandırıcı, baskıcı olursa anal döneme takılıp kalmaya neden olmaktadır. Bu döneme takılıp kalanlarda cimrilik, inatçılık, dik kafalılık görülür. Tuvalet eğitimi sırasında aşırı hoşgörü ile davranılan çocuklarda ileride düzensizlik, dağınıklık görülebilmektedir.

3-6 yaş dönemi ise fallik dönem olarak açıklanmaktadır. Bu dönemde çocuk cinsel organların haz bölgesi olduğunu fark eder. Cinsel organlarıyla oynamaktan zevk alır. Bu dönemde kız çocuk babaya karşı yakınlık duyarak, babayı anne ile paylaşmak istemez. Bu duruma kızlarda elektra karmaşası denmektedir. Çocuk bu davranışların kabul edilemez olduğunu anlar ve kız çocuk annesiyle özdeşim kurmaya başlar ve kendi cinsiyeti ile ilgili davranışları model alır. Erkek çocukta anneye yakınlık duyar ve anneyi baba ile paylaşmak istemez. Bu duruma odipus karmaşası denir. Çocuk sonra bu davranışın kabul edilemez olduğunu anlar ve babasıyla özdeşim kurarak, erkek cinsine ilişkin davranışları model alır ve karmaşa çözüme ulaşır. Bu dönemde yaşanan sorunlar cinsel kimlik gelişiminde problemlere neden olmaktadır. Ergenlik döneminde kimlik bunalımı yaşamakta ve kendi cinsiyetinden sapan cinsel kimlik geliştirebilmektedirler.

Bu dönemde çocuk, cinsellikle üreme ilgili soruları çok sorar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder